Nieuwe broedplaats in Slotermeer – Parool

Parool – 4 september 2010

Glaskunstenares Patula Berm viel meteen voor de sfeer in het schoollokaal, ‘met dat ouderwetse roze en groen’. Poppenspeler Wim Kerkhove, ooit bespeler van het theatertje in de Pieterspoortsteeg waar nu het Parool Theater is gevestigd, vond er ‘een heerlijke ruimte, en nog betaalbaar ook’. Kunstenaar Igor Sevcuk, voorheen aan de Rijksakademie, formeerde een nieuwe groep en vindt ‘nieuwe dynamiek’ op de tweede etage.

Allemaal dankbare nieuwe gebruikers van De Vlugt. Vandaag wordt de broedplaats, waar in de 29 lokalen kunstenaars en creatieve ondernemers een plek hebben gevonden, officieel geopend met allerhande activiteiten voor de buurt. Want samenspel met de buurt, noem het maatschappelijke betrokkenheid, is op deze broedplaats in Slotermeer een contractueel vastgelegd vereiste.

Zo heeft Urban Resort, organisator van broedplaatsen, dat bepaald, zegt directeur Jaap Draaisma: “Deze broedplaats is voor starters die nog geen gewone bedrijfsruimte of atelier kunnen betalen. Ze moeten kunstenaar zijn, cultureel actief zijn of een bedrijfje voeren dat een maatschappelijk doel dient. Zo willen we dat zij de buurt iets te bieden hebben. Daarnaast hebben we een etage voor internationale kunstenaars, omdat we mensen uit de stad hierheen willen krijgen, zodat het isolement van deze wijk wordt doorbroken en dit stadsdeel meer een onderdeel wordt van de stad.”

Het concept van deze mix, zegt Draaisma, is niet alleen voor de mooiigheid op papier bedacht. “We zijn dus blij met de komst van het Zina Platform van Adelheid Roosen. We hebben ook twee jonge architecten van Marokkaanse afkomst die scholieren betrekken bij ontwerpen van hun woonomgeving en we hebben het Van Eesterenmuseum, gewijd aan de stedenbouwkundige die Nieuw-West bedacht. Allemaal voor de buurt. We hebben hier werkelijk een prachtige groep in huis.”

De Vlugt is de derde broedplaats van Urban Resort. Eerder ontwikkelde het bedrijfsruimten in het oude Volkskrantgebouw en aan het Westerdok. Drie locaties met 325 plekken. Daar kunnen heel wat kunstenaars en jonge ondernemers terecht. “De behoefte aan ruimte voor deze groep is enorm: voor deze negentwintig lokalen hadden we honderdvijftig aanvragen. De belangstelling is zo groot, omdat heel veel afgestudeerden van academies na hun studie naar Amsterdam trekken. En hier in Amsterdam willen we al die creatieven toch graag hebben en houden.”

In Amsterdam zijn inmiddels drieduizend van deze ateliers die voor een redelijk bedrag want deels gesubsidieerd worden verhuurd. In het oude schoolgebouw aan de De Vlugtlaan slenterden tot een paar jaar geleden de vmbo-leerlingen door de gangen. Draaisma: “We mogen het gebouw voor vijf jaar gebruiken. We betalen geen huur, maar zorgen wel voor het onderhoud. Dat betalen we weer uit de huuropbrengst.”

Het schoolgebouw, gebouwd in een H-vorm, heeft grote en kleine lokalen, huurprijzen variëren van tegen de tweehonderd tot negenhonderd euro per maand. Veel lokalen worden gedeeld, de grote ruimten worden vooral gehuurd door collectieven.

Beneden, naast het Van Eesterenmuseum, hebben Rick Goudsmit en Jasper Banen hun atelier al ingericht. In hun stukje gang zal de buitendeur altijd open staan. Goudsmit: “Ik wil dat mensen binnen lopen, dat anderen deze ruimte ook gebruiken. Noem het idealisme, maar het zou prachtig zijn als het lukt.” Jaap Draaisma staat er glunderend naast. “Toen de Rietveld Academie vorig jaar terugkwam van het voornemen om te verhuizen naar het oude GAK-gebouw, kwam dat hier in de wijk hard aan. Nu is het spannend: gaan we erin slagen om de verbinding met de buurt en met de stad tot stand te brengen?”

Vandaag wordt de nieuwe broedplaats De Vlugt geopend in een oud schoolgebouw aan de Burgemeester De Vlugtlaan in Slotermeer. De jonge kunstenmakers zitten er met een dure plicht: verbinding leggen met de buurt.

LOES DE FAUWE

Copyright: Loes De Fauwe