De Vlugt begint goed

De zon straalde, terwijl De Vlugt op zaterdag 4 september volstroomde met ruim 500 nieuwsgierige bezoekers uit alle windstreken. De bezoekers verzamelden zich rond de rode loper die was uitgerold voor het pand. Na een spetterende modeshow met creaties van Modelux (een modehuis uit de buurt), speeches van wethouders Van Poelgeest en De Wilt, een huurder en de directeur van Urban Resort vlogen ballonnen de lucht in en werd het glas geheven op de opening van de culturele broedplaats.

In de voormalige school werd voor die tijd hard gewerkt door de huurders. Klaslokalen ondergingen een metamorfose en zijn inmiddels volwaardig atelier of kantoor. Ook zijn er expositie- en workshopruimtes, studio’s voor film-, fotografie- en geluidsopnamen en een heus poppentheater; dat van Pantijn. Een groot gedeelte van de gangen kreeg een likje verf en het nieuw ontworpen logo siert de trappenhuizen.

Tijdens het openingsfeest konden bezoekers door het gebouw dwalen en een kijkje nemen in al die verschillende ruimtes. KunstWest toonde schitterende en uiteenlopende kunstwerken in hun galerie die gelijktijdig diende als knutselruimte. Bij Lokaal35 stonden mensen rijendik te wachten om gefotografeerd te worden in het licht van de oude meesters. Bij Studio Salve werden uiteenlopende vragen over geluid beantwoord tijdens een interessante workshop over dit onderwerp.

Op de eerste verdieping genoten mensen van de bijzondere en diverse sieraden van Gitte Nygaard en Gésine Hackenberg. Petra van Velzen exposeerde indrukwekkende fotoseries en gaf demonstraties modelfotografie. Verderop in de gang stapten mensen in een unieke glazen wereld; het atelier van Patula Berm. Benjamin Benrakad gaf boeiende workshops in schilderspuiten en de Creative Urbans brainstormden met bezoekers over hun ideale wijk. Op de tweede verdieping toonde kunstenaars-collectief Goleb diverse autonome kunstwerken.

In het noodgebouw daagde de Doetank mensen uit om na te denken over de vraag: ‘van welke ruimte word je beter’ en sprak stichting Verdwaalde Gezichten met bezoekers over een heftig onderwerp: eerwraak. Kunstenares Johanneke Lamoraal Wichers toonde de werking van een ruilkast. De open ateliers boden voor ieder wat wils, dat bleek uit de vele enthousiaste reacties van deelnemers.

Voor de ‘kleintjes’ was een speciaal programma waar veel buurtkinderen enthousiast op afkwamen. Een kleurige stoet trok vooraf door de buurt en haalde onder luid djembé geroffel en met hulp van handpop Jan Klaassen de kinderen overal vandaan. Zij genoten in de middag van workshops dans en kostuum maken. Als kroon op hun werk was er aan het eind van de middag ruimte ingelast op het podium. Daar mochten zij in de zelfgemaakte kostuums hun ingestudeerde danspasjes tonen. Niet alle kinderen durfden dat waardoor een aantal luid stond te joelen voor het podium. Een gezellige boel!

Op dat podium in de binnentuin gaven diverse bands de dag een melodieus tintje. Een uiteenlopende mix van muziekstijlen toonde het onconventionele karakter van de broedplaats. Er trad een strijkorkest op, maar ook een electro band. Natuurlijk was er ruimte voor lokaal talent: Studio West vulde het avondprogramma. Fantastische acts in verschillende stijlen zoals R&B, Reggae en Hiphop.

De Vlugt stelde zijn deuren open tijdens Ramadan en daarom verzorgde Zina Platform een iftar waar veel buurtbewoners op af kwamen. Zij genoten van de goede sfeer en het heerlijke eten aldaar. Sowieso waren hapjes en drankjes gratis beschikbaar voor alle bezoekers. De grote pannen huisgemaakte soep, bleken een enorme hit. Deze gastvrijheid werd door velen zeer geprezen.

Het eerste feest op de Vlugt: er werd genoten, gelachen, gegeten, gedronken, gezongen en gedanst. Dat belooft wat voor de toekomst…

Tekst: Dorèndel Overmars
Foto: Petra van Velzen