Expositie Modernising Modernism in Van Eesterenmuseum

12321262_1109816722403823_4972922702777093410_n

Modernising Modernism
Transformaties van de publieke ruimte in Amsterdam Nieuw-West
Generatie Y: Rietveld Academie

In de expositie Modernising Modernism tonen negen studenten van de Gerrit Rietveld Academie hun ideeën voor nieuwe voorzieningen in de publieke ruimte van de Westelijke Tuinsteden.

Het afgelopen half jaar deden de Bachelorstudenten van de afdeling Inter-Architecture onderzoek naar de tuinsteden en keken daarbij zowel naar het ontstaan ervan als het leven dat zich er vandaag de dag afspeelt. Ook ging de groep op excursie naar Dessau in Duitsland om zich te laten inspireren door het Bauhaus.

Op eigentijdse wijze laten de ontwerpen zien welke mogelijkheden er zijn de publieke ruimte van Nieuw-West te verrijken. De groep studenten is daarbij met zes nationaliteiten zeker internationaal te noemen, wat terug te zien is in hun afzonderlijke plannen. Deze variëren van een uitkijktoren in het Rembrandtpark, die letterlijk een nieuwe blik biedt op Nieuw-West, tot een groots centrum voor de islamitische gemeenschap en een parcours voor ‘freerunning’, een enerverende urbane sport met muren, banken en lantaarnpalen als uitdagende obstakels.

De projecten zijn voor een deel meer stedenbouwkundig en architectonisch van aard – zoals ook een sculpturale brug over een druk verkeerskruispunt –  en bestaan voor een ander deel vooral uit nieuwe voorzieningen; waaronder een ouderenbus die dagelijks langs verschillende markten en locaties voor een dagbesteding rijdt.

Bij elkaar vormen de plannen een boeiende verzameling ideeën en ontwerpen die de kwaliteiten van Nieuw-West benutten, oplossingen bieden voor bestaande kwesties, bruggen vormen tussen mensen en gedroomde vergezichten bieden op de stad van vandaag en morgen.

Opening expositie: vrijdag 1 april om 17:00 uur
Duur expositie: 1 april t/m 26 juni 2016
Openingstijden:
Vrijdag & zaterdag 13:00 – 17:00 uur
Elke eerste zondag van de maand 13:00 – 17:00 uur

Met dank aan: de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed