Presentatie paperback & film Goed Wonen

Vrijdag 27 november presenteert het Van Eesterenmuseum samen met Uitgeverij Thoth de paperback ‘Goed wonen. Geschiedenis van een keurmerk’. Ook is de première van de museumfilm ‘Een terugblik op goed wonen’.

Goed wonen. Geschiedenis van een keurmerk
Een eiken rookstoel is fout; rotanmeubels zijn goed. Bloemetjesbehang en zware gordijnen zijn fout; witte muren en frisse tinten zijn goed!
Met dergelijke instructies wilde de Stichting Goed Wonen eind jaren veertig van de vorige eeuw het Nederlands interieur bevrijden van de wansmaak. Met een tijdschrift, lezingen en een eigen meubellijn gaven de samenwerkende architecten, ontwerpers, meubelfabrikanten en distributeurs te kennen hoe men diende te wonen. Bekende namen als Stam, Rietveld, Gispen, Pastoe, Auping, Metz & Co en de Bijenkorf deden mee.

De paperback Goed Wonen. Geschiedenis van een keurmerk geeft antwoord op de vraag wat de actuele betekenis is van de traditie van Goed Wonen. Die traditie werkt nog steeds door in de moderne wooncultuur. Zo is de massaproductie van lichte en verplaatsbare meubels, die we kennen van Ikea, via een directe lijn verbonden aan de idealen van Goed Wonen. De uitgave is rijk geïllustreerd en bevat veel lezenswaardige en hilarische voorbeelden.

Goed Wonen. Geschiedenis van een keurmerk / Uitgeverij THOTH Bussum Onder redactie van Noud de Vreeze / Uitgave in samenwerking met het Van Eesterenmuseum Amsterdam 31x25cm/112pagina’s /27november2015/ISBN9789068686395/€15,-

Een terugblik op goed wonen
In 2015 doen drie studenten van het Hout- en Meubileringscollege onderzoek naar de geschiedenis van Goed Wonen’, tijdens een stage bij het Van Eesterenmuseum. De korte film doet verslag van hun onderzoek. Ook komt aan bod wat nu nog terug te vinden is van de erfenis van Goed Wonen’. Na de première is de film permanent te zien in de museumwoning van het Van Eesterenmuseum. De film is geregisseerd door Peter Veer.

Een terugblik op goed wonen / The heritage of goed wonen / Van Eesterenmuseum en Stichting Multimediale Cultuur, Amsterdam / Regie: Peter Veer / lengte 23 minuten / DVD NL en ENG

Je bent van harte welkom!
Datum: vrijdag 27 november
Tijd: inloop 16:00 uur, presentatie vanaf 16:30 uur. Einde 18.00 uur.
Locatie: Van Eesterenmuseum, Burgemeester De Vlugtlaan 125; Slotermeer.

Bezoek de Museumwoning
Wil je Goed Wonen in het echt bekijken? Bezoek dan onze 50 jaren museumwoning. Deze portiekwoning aan de Freek Oxstraat is geheel in goed wonen stijl ingericht. Bijzonder is ook dat je alles mag aanraken en vrij mag rondlopen. Er is een gastvrouw aanwezig voor meer informatie en uitleg. Openingstijden: Iedere vrijdag, zaterdag, en eerste zondag van de maand van 15.00 tot 17.00 uur. Tickets en toegang via het museum of vooraf via onze ticketservice. Kinderen t/m 12 jaar zijn gratis.

De uitgave en filmproductie werd mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de gemeente Amsterdam.

Artikel westerpost week 48