SUQ ArtFest: hoogwaardig kunstfestival in opkomende wijk

SUQ ArtFest voorkant flyer
Vanwege haar vijfjarig bestaan organiseert broedplaats De Vlugt op zaterdag 10 oktober het SUQ ArtFest. Een
op de Arabische suq geïnspireerd kunst- en cultuurfestival in Amsterdam Slotermeer: een Subcultural Upcoming Quarter.

Speciaal voor het SUQ ArtFest werken diverse (inter)nationale (gast)kunstenaars samen. Het festival toont verschillende kunstdisciplines zoals fotografie, schilder-, sieraad- en glaskunst, maar ook architectuur, theater en muziek. Een bonte karavaan van beeldende kunst en performances. Deelnemers zijn onder meer het veel geroemde theatergezelschap Zinaplatform, schilders en Buning Brongers prijswinnaars Josje Peters (2012) en Sarah Verbeek (2010). Tevens is er werk te zien van fotografen Karianne Bueno die verbonden is aan galerie LhGWR en Stephan Keppel. Zijn boeken worden gepubliceerd door FW:Photography.
De sieraden van Gésine Hackenberg die zijn aangekocht door o.a. het Stedelijk Museum Amsterdam, het Museum of Arts and Design in New York en het Victoria & Albert Museum in Londen, zijn ook te bewonderen. Public Cinema maakte speciaal voor het SUQ ArtFest een filmpje over haar werk.

Uitgebreidere over de losse programma-onderdelen is te vinden op de website van de Broedplaatsen dagen Nieuw-West.

De laatste ontwikkelingen zijn ook te volgen in het Facebookevenement.

Sfeer
Onderlinge ontmoeting, kennismaking met kunstenaars en hetgeen zij maken, culturele uitwisseling en het ervaren van onverwachte activiteiten, staan garant voor een bijzondere beleving. Dit alles omgeven met kunstzinnige eet-experimenten en gezellige drinklokalen. Het festival eindigt in Westside, waar bekende en onbekende artiesten een podium krijgen. Deze avond vol muziek en poëzie zorgt voor een wervelende afsluiting van het SUQ ArtFest. De avond wordt geprogrammeerd door de makers van West Sound Story.

SUQ ArtFest
Het festival wordt georganiseerd vanwege het vijfjarig bestaan van de broedplaats en is onderdeel van de Broedplaatsendagen Nieuw-West 2015. SUQ staat in dit geval voor Subcultural Upcoming Quarter en spreekt de verwachting uit dat Slotermeer en omstreken zich ontwikkelen tot een van de hippere wijken in Amsterdam. De voorwaarden daarvoor: lage huren, kunstenaars, studenten, multiculturele mix en winkelaanbod met goedkope exotische producten, zijn aanwezig maar bevinden zich nog gedeeltelijk onder de radar van Amsterdam.
Suq stamt uit het Arabisch en betekent marktplaats. Oorspronkelijk: locaties buiten een nederzetting waar meerdere karavanen neerstreken om handel te drijven. De Vlugt is een suq kunst- en cultuurlocatie. Sinds de oprichting zijn hier verschillende kunstenaars en creatievellingen (karavanen) neergestreken. Samen creëerden zij een ontmoetingsplek met als basis de taal van kunst- en cultuur. Tijdens het SUQ ArtFest tonen de ateliers en studio’s elk hun eigen ‘sub-markt’ dit wordt nog verder aangevuld met het werk van diverse gastkunstenaars.

Deelnemers:
Architectuur: Van Eesterenmuseum, Abla elBahrawy ǀ Buurtcoöperatie: Westside ǀ Theatermakers: Zinaplatform – Pantijn Poppentheater – Marilien Mogendorff ǀ Geluidsstudio’s: Studio Amsterdam – Pitu Records ǀ Creatieve industrie: Sqrean – Public Cinema

Beeldend kunstenaars:
Fotografen: Karianne Bueno – Stephan Keppel – Petra van Velzen – Thomas Heere – Jean Luc Truijens – Dieuwertje Tromp ǀ Glaskunstenaar: Patula Berm ǀ Schilders: Josje Peters – Sarah Verbeek – Igor Sevcuk – Rick Goudsmit – Jasper Banen – Expositie KunstWest: Mattijs van den Bosch – Mauricio Escobar – Titus Dekker – Theo de Feyter – Mirjam Hagoort – Jacob Kerssemakers – John Körmeling – Jan Willem Maris – Froukje Potma – Joanna Quispel – Wendelien Schönfeld – Rik Slinger – Francisca Tollenaar – Lous Zuiderbaan ǀ Sieradenmakers: Gésine Hackenberg – Tarja Tuupanen – Gitte Nygaard ǀ Installatie kunstenaars: Marianna Maruyama – Mirko Lazović – Julia Willms – Go Eun Im – Laura Wiedijk – Caterina Pecchioli ǀ Video kunstenaar: Hee-Seung Choi

banner