Expositie ‘Nieuw West Verbeeld’

KunstWest

Opening 10 oktober 15.00 uur
tijdens het  SUQ-ArtFest  2015

C-Lab KunstWest
Broedplaats De Vlugt
Burgemeester de Vlugtlaan 125 Amsterdam.

In het kader van de viering van vijf jaar KunstWest hebben veertien kunstenaars op uitnodiging een werk gemaakt dat Nieuw West verbeeld. Deze werken worden in het C-Lab van KunstWest tijdens het SUQArtFest  2015 gepresenteerd.
Die naoorlogse wijk, door Van Eesteren ontworpen, is onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan Amsterdam en omvat:  Slotervaart, Osdorp, Slotermeer en Geuzenveld.

Over de deelnemers:

Mattijs van den Bosch kiest alledaagse onderwerpen, helder en sterk in vorm en kleur. De door de kunstenaar opgedane indrukken worden direct en onverbloemd geschilderd: performers, workers en landscapes.Titus Dekker laat zien wat anderen vaak weglaten: rijdende auto’s, grijs asfalt, flats, betonnen gevels, etc. Met die elementen ontstaan nieuwe beelden van deze tijd. Maakt tekeningen, schilderijen en doet projecten. Is ook vakleerkracht beeldende vorming.

Mauricio Escobar gebruikt was, bamboe, reepjes rijstpapier, plantaardige materialen, lagen van pigmenten en oxides. Werkt naar de natuur met organische materialen en toont licht, lucht, water en vuur. De werken zijn sculpturen … maar ook weer niet.

Theo de Feyter schildert regelmatig het uitzicht uit zijn atelierraam in Nieuw West. De buitenwereld wordt geobserveerd. Het werk heeft een stil karakter, maar steeds verandert er iets: objecten komen en gaan, kleuren worden duidelijker en kwetsbaarder.

Mirjam Hagoort tekent, maakt foto’s, bewerkt ze, en brengt over op doek of aluminium. Zo wordt verbeeld hoe de mens zich tot – voornamelijk – stedelijke ruimten verhoudt. Het resultaat is in zekere zin bevreemdend. Maakt vrij werk en werkt ook in opdracht.

Jacob Kerssemakers  schildert panorama’s  “en plein air” op zelfgemaakte rol-ezels. Door  oprolbare doeken kunnen heel brede werken gemaakt worden. Tot wel tien meter. Een nieuw inzicht ontstaat vervolgens door combinatie van meer doeken tot één beeld.

John Körmeling is conceptueel denker, opgeleid als architect, kunstenaar en realiseert monumentale werken  in de openbare ruimte – bijvoorbeeld het paviljoen Happy Street in Shanghai. Steeds weer een ironisch commentaar op onze smaak en ontwerpgewoonte.

Jan Willem Maris maakt twee- en driedimensionaal werk.  Hij werkt gevoelsmatig, maar hanteert impliciet een aantal aspecten die bij de beleving van architectuur een rol spelen: massa, volume en schaal, evenals het theatrale, simultane en elastische.

Froukje Potma gebruikt ‘gevonden voorwerpen’ uit de omgeving en kiest letterlijk ‘voor de hand liggende’ dingen, die ook getekend worden en maakt dan collages om het ontbrekende in te vullen en zo de aandacht te sturen. Ook geeft zij kinderen tekenlessen.

Joanna Quispel maakt linosneden, tekeningen en pastels. Altijd naar waarneming, waarbij zij de werkelijkheid letterlijk naar haar hand zet en zo de atmosfeer vastlegt. Portretten, stadsgezichten en landschappen.

Wendelien Schönfeld werkt graag op locatie aan opdrachten maar nooit van foto’s. Olieverf op doek, gouache en potlood op papier, maakt houtsneden en houten beeldjes.
Het schilderkunstige is terug te vinden in al haar werken.

Rik Slinger is illustrator en tekenaar in hart en nieren, opgeleid als grafisch ontwerper. Maakt ook aquarellen en schildert zo als waren het zeefdrukken. Over de onderwerpen: “.. heb beelden in mijn kop zitten die er dan uit moeten”.

Francisca Tollenaar woont in Nieuw West en registreert op een heel directe manier. Gebeurtenissen, de actualiteit,  gelezen en beleefde verhalen, locaties en toevallige observaties prikkelen haar tot tekenen. Zo ontstaan series met een thema.

Lous Zuiderbaan tekent en schildert naar haar reflectie: “..het heeft te maken met hoe je kijkt en de beelden in je hoofd opslaat”. Afgelopen jaren maakte zij een geschilderd verslag van de bouw van de diep gelegen tunnels en de nieuwe snelweg door Maastricht.