Nieuw-West is Jordaan van de toekomst

Dorèndel Overmars heeft een artikel geschreven over de sociëteit van KunstWest in broedplaats De Vlugt. Het artikel is in de Westerpost is verschenen, met een foto van Thomas Heere. Lees het artikel in de Westerpost

KunstWest organiseert iedere twee weken een vrijdag sociëteit

“Dit is Mokum in beweging,” roept Wim Kerkhove van theater Pantijn enthousiast. Kerkhove was op vrijdag 18 maart op de borrel van KunstWest in hun projectruimte in De Vlugt. Hij geniet zichtbaar van de avond en bestempelt Nieuw-West als Jordaan van de toekomst.

Doel van de tweewekelijkse vrijdagmiddagborrel – met hapjes, drankjes en een open podium – is om buurtbewoners, kunstliefhebbers en huurders uit De Vlugt bij elkaar te brengen. In de oude blauwe school aan de Burgemeester de Vlugtlaan zijn sinds een klein jaar namelijk diverse kunstenaars en creatieve ondernemers gevestigd. En die hebben aan ambitie geen gebrek… Naast huurder Kerkhove doet ook Niek de Wit van geluidsstudio Salve een duit in het zakje. Hij vergelijkt Nieuw-West met De Pijp. De Wit is ervan overtuigd dat Nieuw-West minstens zo populair wordt als het bekende uitgaansgebied in Zuid.

Buurtbewoonster Corrie Baans is er vandaag voor het eerst bij en stelt zich bescheidener op: “Ik schilder zelf graag een beetje, maar dat stelt niet veel voor hoor. Bijeenkomsten als deze vind ik heel erg leuk. Ik heb al met zoveel verschillende mensen gesproken.” Baans komt uit Slotervaart en hoopt dat er in de komende jaren meer belangstelling komt voor culturele evenementen in de buurt. Als het aan Jasper Banen ligt, gebeurt dat zeker. Hij richtte samen met Rick Goudsmit Stichting KunstWest op.

Sinds januari organiseert het duo iedere twee weken de vrijdag sociëteit. “We willen kunst, cultuur en muziek bij elkaar brengen; vinden en verbinden! Ik ben ervan overtuigd dat dit concept hier kan slagen,” aldus Banen. KunstWest begon dan ook niet zomaar aan de vrijdag sociëteit. Op het Sloterplas Festival vroeg het duo ruim 300 mensen of zij behoefte hadden aan een culturele ontmoetingsplek in de omgeving. Banen: “Die bleken die behoefte allemaal te hebben!”

Het tweetal is van plan tot september de tweewekelijkse sociëteit te organiseren. “Deze zomer evalueren we de resultaten en beslissen over de voortgang.” Op deze vierde vrijdag sociëteit valt het bezoekersaantal en enthousiasme in ieder geval niet tegen. Het staat gezellig vol en tussen 16 en 21 uur lopen ruim vijftig mensen in en uit. Die genieten onder meer van een optreden van het Roman Ensemble. Deze groep muzikanten speelt schitterende muziek uit de Balkan, zeer opzwepende nummers worden afgewisseld door melancholische melodieën.

Later volgt een performance van Ernst Borse. Borse leeft anno 2011 als in de Middeleeuwen. Hij schreef een boek over zijn leefgewoonten en voettocht naar Santiago de Compostella. In traditioneel gewaad en op ouderwets schoeisel vertelt hij over het boek Pelgrim Poorter Poëet en zijn leven. Voor, tijdens en na de optredens smullen de bezoekers van kleine maaltijden zoals gember-wortelsoep, kidneybonen-risotto en muffins.

Hay Schoolmeesters van Urban Resort, de verhuurder van het pand, vindt de avond fantastisch: “Er is een bonte mengeling van publiek en huurders. Deze sociëteit kan echt een kernfunctie in de buurt gaan vervullen.” En dat is een van de doelen die Urban Resort heeft met de verhuur van dit pand. “Ik ben trots op deze broedplaats, maar verwacht nog veel meer van de huurders!” De komende jaren kunnen we zien of de verwachtingen van Schoolmeesters waar worden gemaakt…

De vrijdag sociëteit is vrijdag 1 april en vrijdag 15 april ook weer open. Vanaf 16 tot 21 uur. Rond 18 uur begint (als er aanmeldingen zijn) het open podium. Aanmelden voor bezoek van de sociëteit is gewenst en kan via kunstwest@hotmail.com. Wie wil optreden kan ook mailen. Toegang via de zijdeur van De Vlugt: Burgemeester de Vlugtlaan 125.